Hogyan készítem az első realitym

Kitekintő- Exatlon- Vége

2019. április 23. - RealityPulse

 

Akkor van vége amikor vége van. Pali "bácsi" lefújta, bennem, bennünk meg maradt pár kérdés, de mielőtt bármi is történne pacsi a bajnoknak! Bravo Kata! Te vagy a legnagyobb Menőő-őőő653217_w.jpg

És amit az írás eleje óta lehet tudni: Frankó volt meg minden viszont, jön a DE. Mondhatni ez tipikus magyar szokás, hogy minden jóban találunk valami rosszat, ellenben ez egy gondolatmenet, hogy min lenne érdemes változtatni, hogy ne 88%-ban kapja azt a néző amit vár, hanem 99%-ban.  1%-ot az örök elégedetleneknek, háborogni félretehetünk. 

Nagyon vegyesek a gondolatok a döntővel kapcsolatban. Alapvetően ez a műsor tetszik és örülök, hogy nem csak egyénileg de összességében is pozitív benyomást keltett a játékosok nagyja, főleg akik a végén maradtak. Nekik kellett maradni, ők képviselték azt amit. A sok mosolygás és vidám pillanat teljesen más megvilágításba helyezte a játékot. Viszont tegnap 20 millió Ft-ért mert a verseny. 

Az időmérős futamok és az 1-1 millió Ft valóban motiváló de ha komolyságot akarunk adni valaminek, akkor az legyen is az és ne csak a fiúk, hanem a lányok részéről is. Ha ők tudnak keményen menni és megnehezíteni Patrik feladatát, akkor ez legyen meg a lányok részéről is és ne egy pizsiparti benyomását keltse ahol görcsöt kap az ember hasa a sok nevetéstől. Elveszti a műsor a komolyságát és egyáltalán nem azt kapja az ember amit várt. Nagyon jó dolog az, amikor érzelmeket vált ki egy műsor de jobb, ha az izgalom és nem "felháborodás". Felháborodás azért, mert alapvetően jó úton járt ez az egész. Laci egyre jobban közvetített, már-már karmesteri magasságokban, egy nagyobb fúvószenekart simán vezényelne. A versenyzők összekovácsolódtak, igazi Exatlonisták lettek és még sorolhatnám. Alapvetően a pozitív dolgokat keresem és itt, ezeket könnyen meg lehetett találni. DE ha én Rákóczi Reni lennék és támogatni szeretném Esztergályos Patrik bajnokká avatását, akkor megyek mint ökör, mert fel akarom adni a leckét a női döntősnek. Az, hogy ezt a dolgot további 1 millióval jutalmazzák, grátisz. Egye fene. Mással se dobáljanak. De az, hogy elkezdődik egy Szuperdöntő és megy a nyeherészés és a móka, nekem teljesen keresztbe húzta a műsorról eddig alkotott képet. A délutáni strandröpinek is megvan a helye és annak is, amikor játékostársunkat segíteni kell. Két random, másik ország exatlonista lányai Timi idejével bőven vetekedve, keményen feladták volna a leckét Katának és talán egyenlő esélyekkel indultak volna Patrikkal. Az utolsó körben szegény srác, nem véletlen állította a nemlétező élével a karikát a homokba, ugyanis tudta: Számára a kupa, ott vált elérhetetlenné. Miért engedik meg a műsor készítői, hogy ilyen zárása legyen, egy, akár sikerre is vihető Szuperdöntőnek? Az elgondolás a szintidőkre jó volt de a játékosok hozzáállása erősen megkérdőjelezhető.  Sajnálom Patrikot. Szépen, diplomatikusan kezelte a helyzetet. A játékosok felkészítésével és motivációjával kapcsolatban remélem levonják a megfelelő konzekvenciát és a következőekben, nem hagynak egyik-másik játékos számára ekkora előnyt. Másik eszmefuttatásba, hogy irányítva volt, vagy csalás, nem mennék bele. Mindenkinek a fantáziájára bízom.  

A 2019-es induló évadot és magát a műsort, összességében jól kezdték és Palik Laci "bácsi" is nagyot alakított. Vele, róla mindenképpen lesz egy önálló blog. Szép volt Exatlon, szép volt Exatlonistákpalik.jpeg

 

 

Kitekintő- Exatlon-Szia, Kata vagyok! Van még egy Pep...?

-Szia Kata vagyok a szomszédból és egy kupáért jöttem! Lenne az ideális mondat. Sokkal inkább szeretne most Kata egy serleget, mint egy hűsítő buborékos Pepsit. És az van, hogy teljesen reális, az elképzelés. Sok mindenkinek jó lenne egy ilyen kupa és az a 20 millió de Huszti Katának minden esélye megvan rá. Sőt!

huszti_kata.jpg

Pénzügyi asszisztensi állását egy olyan "hétköznapi" sporttal egészítette ki mint a rögbi. Robbanékonyságát talán ennek, ügyességi játékokban való remekelését pedig sok esetben a kézilabdának köszönheti. Törekvő, sportos, alázatos, tisztelettudó... és még vagy 100 dolgot tudnék felsorolni. Talán ilyen lehet egy tökéletes Exatlonista?

huszti_kata_3.jpg

Kata pályája a játékban korántsem volt zökkenőmentes. Laci kedvenc mondata, miszerint Detonált a műsorba, valóban igaz de ugyanazzal a lendülettel is ért véget. A lehetőség, hogy folytathatja viszont olyan plusz töltetet adott neki ami egészen a döntőig repítette. Nem gondolom, hogy a lányok közül bárki is komoly ellenfele lehetett volna, a már kiesett Dorkán kívül. Talán ez a dolog is hajtja, hogy felülkerekedjen a -Jó visszajöttél de Dorka erősebb volt! mondaton és bebizonyítsa, hogy valóban ott a helye. Ilyen fordulatok vannak más műsorban is, de a legjobb választás volt Őt visszahozni. Értékeket közvetít, amire ma, egyre inkább szükség van. Ideális nyertese lehet ennek a játéknak. Viszont ugyanezt elmondhatjuk Patrikról is. Ritkán adódik olyan műsor, ahol mindkét döntősnek odaadnám a főnyereményt. Ez most olyan. De arra a kupára csak egy név kerülhet. Kata vagy Patrik?Patrik vagy Kata? Palik Laci holnap elmondja. Mert ez az Exatlon!

szuper.jpg

Ha szeretnél a közeljövőben hasonló tartalmat olvasni műsororkról, vagy a világról, íratkozz fel vagy likeold a facebook oldalunkat, a jobb felső sarokban. 

Kitekintő- Exatlon Patrik- Jött, látott, győz?

Modern kori muskétás és skalpvadász?

 

Fiatalság bolondság, mondhatná az ember de nem Patrikra, a bajnokok Szuperdöntősére. Még épphogy csak megerősödött a bajsza de a vívóvilág után, az Exatlon 2019-es szériájában is leteheti névjegyét.

patrik.jpg

Bepottyant a műsorba és végigszaladt a döntőig. Oké ennél pár lépéssel több volt de alapvetően végig kitartott az a lendület amit hozott magával, az a fiatalos. A közös nevező a többiekkel és az alázatosság sokat segített a nehezebb időszakokban. Gyorsaságát előszeretettel használta és használták a többiek a legfontosabb pillanatokban. Erős támasz volt a csapatban és hamar rutinos lett a legnehezebb ügyességi feladatoknál. 

patrik_5.jpg

Talán ennek köszönhető, hogy két olyan ellenfelet is legyőzött, akik potenciális győztesek voltak.

Az, hogy sok esetben a többiek, vagy csak bizonyos játékosok helyett futott, bizony nagy előnyére vált, így Dombi Rudolf játékában felmerül egy kérdés: Rosszul felépített taktika, vagy sérülés miatt adott lehetőséget Patriknak, hogy kiismerje magát a legnehezebb feladatoknál is? Mindenesetre egyik sem vált előnyére, mert Patrik gyakorlatilag leturmixolta Rudi szuperdöntővel kapcsolatos, összes gondolatát. Sokat tanult az "öregektől" és aki figyel, az ilyenekből hamar előnyt kovácsol. Eddig sikerült. Egy kérdés van még: Esztergályos Patrik jött, látott, győz?

patrik4.jpg

 

Kibeszélő - Mischinger Péter vagyok és tudom mit akarok! Szerintem

Világ életemben mozogtam, sportoltam valamit. Csapatban és egyénileg, külön-külön próbáltam mindig a maximumot hozni és azt kell mondjam ha valaki egyszer ráérez a siker ízére, nagyon nehéz dolog veszíteni, vagy megtanulni veszíteni. Az, hogy az ember ezt méltósággal viselje tanulható de nem könnyű. Habitus és sok más dolog összetevője.

634861.jpg

Mischinger Péter számomra az egyik legszimpatikusabb játékos. Volt. A többiekhez képest egy "pokoli torony", így a súlypontja is máshol van, kevésbé robbanékony. Furcsa, néha koordinálatlannak tűnő mozgása és hatalmas kezei húsdarálóként szelték a rövid és hosszabb pályák akadályait. Valami isteni megmagyarázhatatlan dolog hajtotta azokkal szemben, akik méretükből adódóan, egy-egy rövidebb pályára lettek szabva. Mi vihette előre? Talán a szíve? Ezt az embert, ezt a barátságos szőrős állatot (Reni szerint Csubakka) bizony a szíve és nyilván valahol az a 20-as is, amit a győztes vág zsebre pár nap múlva . 80 nap alatt kiderült, hogy mint társai mint saját magával szemben is tud kritikus lenni és a legnehezebb pillanatokban is ember tud maradni. Támogatta a többieket amikor azok mélyponton voltak, felkészítette őket és motiválta. Mi lehet az oka, hogy valaki, aki szerintem meg tud nyerni egy ilyen műsort, nem tudja magát elképzelni a győztesek között és talán saját gondolataival is nehezíti dolgát? 

mgl4480-1280x853.jpg

A bajnokok magabiztossága és önmaguk ismerete megkérdőjelezhetetlen. Amíg a normál ember keresi a kihívásokat, addig Ők már azt is megtanulták kezelni, hogy mi az ideális hozzáállás egy világbajnokságon, vagy olimpián, milyen az igazi nyomás alatt a maximumot teljesíteni. Tény, hogy az Exatlon világát mindenki a nulláról kezdte, de itt alkalmazkodni kell és tanulni. 20 millát sehol sem adnak ingyen. Gyűrni kell a pályákat és kiismerni önmagad az új körülmények között. Minél hamarabb használni az addig gyűjtött tapasztalataid és magabiztosan, rutinosan közlekedni az akadályok között. Ez több játékoson is napról-napra látszódott. Higgadtak és gyorsak. Vékony a hátárvonal a játék és a verseny között. Érdemes megtalálni a mezsgyét, hogy élvezni tudd a játékot de közben megküzdj, a rád nehezedő nyomással, miszerint Most kell nyerned és nem holnap, mert másnap már otthon, a fotelből nézed azt, amiért tegnap még küzdöttél. Ez játék vagy háború? Jól akarom magam érezni, vagy görcsösen nyerni? Elhiszem-e, hogy nekem is megy, vagy görgetem tovább az eddigi tapasztalatokat a 2. helyről. Vajon most tudok nyerni? Ezt Péternek kell majd tudnia, neki kell megkeresni magában a válaszokat de sok barátra és ismerősre tett szert, akik bizonyára tudnak majd neki segíteni ebben. Sajnálom mert el tudtam képzelni a dobogó legfelső fokán, bár én akkor is kiásattam volna vele azt az árkot. Egy biztos. Ebben a hatalmas emberben, hatalmas szív dobog és igazi gladiátor.  Ez szép munka volt!

643156.jpg

 

 

 

Kibeszélő 6.0 Akkor ez nem a Tv-ben lesz?

Sziasztok!

 

Live az appban- Ez lehet, a kéz a kézben mondat, modernkori változata? 

 

Live az appban Tata! Mondtam nagyapámnak, aki mosolyogva tekergette tovább a kotyogós kávéfőző fluxuskondenzátorát. Vidám koma, a régi idők mozijából. Bejárta a világot, sokat látott figura.  Hiába adom a kezébe a telefont és mesélem, hogy nézd itt lesz a műsorom, itt lesznek a cikkek, itt lesz este 6 után az élő és micsoda újítás, mert mindezt egy helyen, a Europethrobnál látod majd , ezek a technikai vívmányok és újítások elrepültek mellette. Gondolná az ember... 80 felett, amellett, hogy még mindig fontos neki, hogy mosolyogjanak a lányok és élére álljon a séró, érdekli, hogy hogyan fejlődünk és milyen új dolgok vannak a világban. -Nyugi Papa! Mindennek megvan a rendje és ideje. 

hero_image_1.jpg

 

Ha már ideje, akkor ideje bemutatni az egyik platformot, ami percre pontos információt fog adni minden, a műsorban történt fontos dologról reggel, délben és este de leginkább éjszaka. Cikkek, plusz tartalmak és éjszakai beszélgetések. A modernkori műsorban, a játékosok egy appon keresztül is kapnak olyan információt, ami a játékban való előrehaladásukat segíti. A rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy néző és játékos egyszerre használhassák. Aktív és passzív szerepet is betölt egyszerre. Digitális idegenvezető és kereső, több mint 40 Ezer oldalnyi tartalom, egy jobb minőségű kép méretében. Hát ez van, haladunk a korral. Közben a papa már önti a kávét a kotyogósból én meg csak mondom, csak mondom. Szereti ha ezeket mesélem neki, mindig rácsodálkozik a világra. Aztán Ő is elmeséli, hogy mikor merre ismerkedett meg egy kedves kislánnyal anno és mik történtek a moziba, mert bizony már volt, amikor Ő fiatal volt. Kuncog és folytatja hogyan aludt ülve, hogy ne menjen szét a haja, így kerül egyensúlyba múlt és jelen, Jing és Yang.

europethrob.jpg

 

Aranyos a papa,nagyon szeretem de egy kicsit nézzük a részleteket. A műsor technikai rendszerének egyik alapköve a Europethrob, nemzetközi média cég. Nemzetköziségének köszönhetően a környező országokban és Európában szinte bárhol, könnyen elérhetővé válik az információ és bizonyos tartalom.  Három platformon kommunikál egyszerre, naprakész és felhasználó barát, több tízezernyi oldalon. Szervere a Doclernél /többeknek a Live Jasmin név miatt lehet ismerős. Nekem is van egy ismerősöm aki már hallott róla/.  Digitális idegenvezető is egyben, hogy ne a csillagok állásából kelljen sakkozni, mikor hol vagyunk és mit érdemes megnézni egy-egy városban. Ingyenes és regisztráció mentes a használata, KÉRETLEN REKLÁMOK nélkül, kizárólag olyan információval, ami valóban érdekli a használót. A helyi legjobb eseményekről Push üzenetben tájékoztat  és arra is rá tudunk keresni, hogy ott mi lesz, ahová éppen nyáron utazunk az egész országban és lassan egész Európában. 8 ország, több tízezer használó és folyamatos bővülés. A kezelhetősége pofon egyszerű. Ha a Papa 80 felett megtanulja az "internetet" (mert meg akarja), akkor ez sokkal könnyebben fog neki menni. A nevét már lassan Ő is tudja, mert mindig visszakérdez, én meg csak:  -JUROPTROB PAPA! JUROPTROB.

 

unnamed.png

 

http://europethrob.eu/ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kibeszélő 5.0 Egy játékos gondolatai. Fiktív történet JG*01

 a9b4b3bad416a3fa73e1da426d545f7f.jpg

Sziasztok!

 

Ismerkedjünk meg, egy jelentkező gondolatvilágával. Kezdeti izgalmak és a holtpont. Az első, vagy a második.Fiktív történet.

 

Jó reggelt világ!

Ma van az ideális nap. Már több helyen találkoztam a felhívással Még nem szólok senkinek de jelentkezem. Szeretem a kalandokat és kíváncsi vagyok. Kíváncsi vagyok, hogy mire vagyok képes. Mire vagyok képes akkor, amikor egy ismeretlen környezetben, 9ember ugyanazt akarja. Átélni és megismerni a képességeit, nem kilépni a komfortzónából, hanem leszaggatni annak korlátait és porrá aprítani. Győzni. Itt ülök a gép előtt és vagy ma jelentkezem, vagy esküszöm én leszek a leglelkesebb olvasó csak észre ne vegyenek. Ja. Meg úgy is kiesnék az elején. Áh. Hagyjuk... Nagylevegő, Kifúj. DE NEM MA!! Hol az a gomb? Oké. Elküldve. Elfogadták, hamarosan értesítenek. Nem is volt nehéz. 

10 nappal később

-Túl vagyok a felvételi beszélgetésen. -Ez kezd tetszeni. -Sőt! Tetszik és akarom. Érdekes, hogy Én, akinek eddig eszébe sem jutott ilyenre jelentkezni, most talán a legjobban várom?! -Kik lehetnek az ellenfeleim? Vajon velük is ilyen kedvesen beszélgetnek? Volt pár belemenős kérdés de szerintem meglesz. Remélem szűkül a kör és egyre kevesebben vagyunk a jelöltekkel. Nem csak a kör szűkül, hanem a gyomrom is. Ma még alig ettem.

Pár nappal a műsor előtt

 -Még mindig hihetetlen, hogy ott leszek de mint testben, mint lélekben érzem, hogy kezdek felkészülni. Csak azt tudnám, hogy mitől van hasmenésem. Biztos a fagyi. Tuti abban volt valami, mert én nem szoktam izgulni. Attól nem lehet. Koncentrálok, végzem a munkám és összeszedem a gondolataim, amennyire csak lehet. Úristen mindjárt kezdődik.  

 

2perccel a kezdés előtt 

Már megint zuborog a gyomrom. Ez nem a fagyi lesz. Jesszusom! ŐK az ellenfeleim? Áhh. Vele az előbb beszélgettem. Nem is mondta, hogy játékos... Pont erre gondoltam, hogy csak Ő ne. Ohh vele is találkoztam. Ő egész jól beszél. Ez pompás: 9 mindenre elszánt katona, agytröszt és kommunikációs istencsászár áll mellettem. -Hogy kerülök én ide? Kill me pls.  -Pedig a jelentkezésnél olyan bátor voltam. Tudtam, hogy mit akarok és határozattan állítottam: Nekem a világ kell és nem kevesebb! Valaki szólaljon már meg. 

Pár perccel később

-Jó ez így nem mehet! Két perce mondják a felvezetést, én meg teljesen szét vagyok csúszva. Oké. Fejezd be és figyelj. Nyugi. Nagylevegő, kifúj. Megy ez. 

 

3 órával később

Uramisten! Ezt soha nem gondoltam volna. Ez így, tényleg durva lesz. Még alig kezdtük el és már van kiesőnk. Nem én vagyok az első aki hazamegy és talán a középmezőnyben vagyok valahol. Kezd megjönni az energiám. Kezdek bemelegedni, vagy ez már a holtpont? Hé! Ő még az előbb hátrébb volt. Ő meg jócskán előttem. Ennék egy banánt. Koncentrálj, koncentrálj. 

 10 órával később

Éhes vagyok. Éhes vagyok és fáradt. Biztos vagyok benne, hogy ezt én így nem fogom bírni. Pár órája kezdtük és olyan mintha egy hete tartana. Mint fizikálisan, mint mentálisan kiégettek és most megint egy feladat. Az agyam helyén, egy mókus üti a cintányért és közben betonból faragták a lábam. Miért?? A társam, hogy bírja ilyen jól? Ő mintha meg sem rezzenne. Mert értem csinálja? Belement a szemébe valami? Ja nem. Kacsint. Kacsint és mosolyog. Tök jó fej. Hihetetlen, hogy mennyi ereje van, Én meg a végrendeletemen gondolkodom?! Azt hiszem össze kell magam szedni. Nem hiszem, tudom, hogy össze kell magam szedni. Ha Ő képes rá, akkor én is. Mindegy, hogy hogyan alakul a játék, most Ő a társam és nekem érte is csinálnom kell, mert most egy csapat vagyunk. Egyszer úgy is tudunk majd pihenni. Már egy forró tea is jól esne, vagy egy kávé. Ez hosszú lesz. Nagyon hosszú. Nem tudom, hogy bírni fogom-e?

c3f97f8012ce73c4ff55776e58aab8eb.jpg

 

folytatjuk

Kibeszélő 4.0 A játékos tulajdonságai

 

Üdv!

Ma rálépünk gázpedálra! Jöhet is mindjárt a kérdés: 

Az előző írásban karaktertípusokról és az egyidejűségről írtam, most azt mutatom be, hogy a castingokon, milyen személyiségtípusokat néznek. 

Milyen típusú játékosnak tartod magad? 

 

INTROVERTÁLT:

-Szabálytisztelő: Tények és adatok alapján hoz meg döntéseket. Néha maximalista. Másokkal de saját magával szemben is kritikus

-Kitartó: Igazi csapatjátékos. Lojális. Gyorsan egy hullámhosszra lehet vele kerülni. Érzékenyebb és nehezebben dönt.

Extrovertált:

-Irányító: Domináns típus. Gyorsan dönt és jól átlátja a helyzeteket. Többnyire cégvezető, vagy valamilyen csapatnak a kapitányai. 

-Befolyásoló: Nagyon kommunikatív, igazi humán beállítottságú, emberek között érzi jól magát. 

 

Lehetnek átfedések és van aki a külső behatások miatt részben, vagy teljesen megváltozik de a legfontosabb, hogy nincs jó vagy rossz, nincs olyan, hogy valamelyik jobb mint a másik. Mindegyik típusra szükség van, mert úgy vagyunk egy egész.

.b36e84f5a0dcad6215ee5fe875bd3149.jpg

 

Ebben a műsorban más lesz a felállás. Miért?

Az ideális jelentkezőkre, játékosokra fogjuk formálni a játék menetét és felépítését. Legyen az nő, vagy férfi, fiatal energikus lány, vagy korosodó rutinróka. Ahhoz, hogy valakit megismerjünk és ne több hónapig tartó folyamat legyen a jelentkezés, pozitív, ha a játékosnak, van egy tiszta énképe. Mondjuk az egyébként sem árt. 

Nem tesztet akarunk kitöltetni, hanem személyesen megismerni azt a 10 embert, akik a résztvevők lesznek. Olyan játékost: aki szereti az új dolgokat, aki nyitott megismerni a világot és akiben benne van egy olyan érzés, hogy nem csak próbára akarja tenni magát, hanem képes a legvégsőkig úgy elmenni, hogy a győzelem mellett egy új énjével is megismerkedne, kortól és nemtől függetlenül. Kedves olvasó, jelentkező, leendőbeli Győztes. Fogalmad sincs mennyi kihívás és titok, meglepetés és fordulat vár rád. A cél, hogy a tévéből kiszakadva elérhető és kézzel fogható műsorban, a hétköznapokban tedd magad próbára. Ha szeretnéd, mostantól nyitott a jelentkezés: Viszont mielőtt írnál, egy valamire felkészítelek. Ez nem egy jól megvágott anyag lesz esténként. Ez nem egy kiválasztott karakter sikersztorija.  Ez a Te történeted lesz a legszebb és legfájdalmasabb pillanataidról, arról, hogyan használod az agyad, hogyan kommunikálsz és mennyire vagy meggyőző. Mindezt ÉLŐben,a barátaid és a szeretteid előtt. Ők lesznek azok, akik idő közben tudnak majd motiválni és lelket önteni beléd, mert hidd el, szükség lesz rá. Garantálom, hogy amikor felfogod mire vállalkoztál, leesik majd az állad. Garantálom, hogy a játék felénél, rohadtul bánni fogod, hogy eljöttél és érdemes lesz kicsit elszámolni magaddal , de a legvégén, új emberként fogsz távozni. Ez nem egy fogyitábor, vagy influencerképző  de még csak nem is egy szülinapi zsúr modernkori tábortűzzel, ahol az elosztót ülik körbe telefonokkal este és a töltőt használják nyársnak. Itt rendes tűz fog lobogni éjjel, mert lesz olyan, akinek szüksége lesz rá a játék alatt, és igazi beszélgetések, ahol az ellenfeleddel és a csapattársaddal is nagyon gyorsan dűlőre kell jutnod, ha érvényesülni szeretnél. 

 

99c48df4cf76903ae0c44a143500980d.jpg

5 játékost a jelentkezők közül, 5 játékost pedig direkt castingon fogunk beválogatni. 

A sikeres jelentkezést, vagy megkeresést, egy felvételi elbeszélgetés követi személyesen és végül egy orvosi állapotfelmérés.

Aki az utolsón is megfelel az idén biztos, hogy játékos lesz! 

 

Jelentkezési cím és határidő, hamarosan itt és több csatornán is elérhető lesz. 

 

Szép estét

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kibeszélő 3. Egyidejűség a realitykben

Sziasztok! 

Csapjunk a lovak közé.

 

Mi lett, vagy lehet a siker kulcsa a mai realitykben?

 

Dőlj hátra, mint otthon a fotelben (ha ott vagy több mint egy órája, akkor 10 fekvőtámasz. Szabályosan!Figyelem!) és képzeld el, hogy este van. Kicsit kikapcsolnál, néznél valamit. Nyomogatod a tv-t és két ugyanolyan műsor megy. Legyen mindkettő túlélős műsor. A minőség, a helyszín, a zenék,a játékosok megjelenése és a feladatok azonosak, ÁM a jobb felső sarokban ott világít a felirat: ÉLŐ.  

Mielőtt elkezdeném kivesézni, egy kérdés: Milyen a testtartásod, amikor a mobilodat/monitort nézed és milyen amikor a TV-t? Az egyiknél előre dőlsz a másiknál hátra? Van tipped melyiknél melyik? Ennek később fontos szerepe lesz de most nézzük miért emeltem ki az élőt. 

 

A kereskedelmi TV-knek nem az a feladata, hogy kultúrát közvetítsen. Szórakoztatnia kell. Az, hogy a fikciós tartalmak minősége kinél milyen ingerküszöböt üt meg, az megint más de alapvetően ezeket a műsorokat nézik. "HÁ DE NINCS MÁS" Ez sajnos nem igaz. Van. 100 meg 100 csatorna de pl. a közszolgálati tv-k műsorainak többsége nézhetetlen szar és egyre gyengébb színvonalat hoznak. Ezzel szemben, ahol "patakokban folyik a vér" és megy a taktikázás, netán még élvezhető párbeszédek is elhangzanak, az leköti az ember figyelmét és passzív szemlélője lesz az eseményeknek. 

Ahhoz, hogy könnyen átlátható legyen kicsit vissza kell ugrani az időben. A Big Brother (ami eredetileg egy évesre lett tervezve, csak úgy, túl sokba került volna)  óriási sikert aratott egészen addig, amíg a konkurens csatorna ki nem talált egy jobb megoldást, hasonló témában.  Az RTL ugyanis saját készítésű műsorával, a Való Világgal, rákontrázott a láblógatós, semmittevős "NagyTesóra" ,és interaktívvá tette azt . Amíg az egyikben csak tengtek, lengtek az emberek, titkos szavazáson szabadultak meg ádáz ellenségeiktől, addig a Való Világban ugyanezek márt nyíltan zajlottak,  SŐT: A nézőktől feladatokat kaptak és villogtathatták csiszolt, vagy csiszolatlan elméjüket. . Azzal, hogy az otthonülők kezébe adták az irányítást egy olyan új mederbe terelték az egészet, ahol az eddigi passzív TV-nézőből, aktív, "műsorgyártó kisiparosokat" hoztak létre. 

Egyidejű és folyamatos:

Dőltek az SMS-ek és szavaztak, ugráltatták a játékosokat, simogatták vagy éppen kifakadtak rájuk ha olyan kedvük volt. Azzal, hogy az aktuális eseményeket, az előző napi történetet, 24órán belül bemutatták, azonnali, naprakész információt kaphattunk. Ezeket fokozva, az éjszaka folyamán be lehetett nézni Élőben is, így még több embert vonzott, a nap egyre több időszakában. Hatványozottan tudták fokozni a kukkolás iránti vágyunkat. Aktuális kedvencünkkel, hősünkkel, gyakorlatilag együtt élhettünk. 

 

2019-ben ezeket a megoldásokat, a karaktereket  kiválasztását, a témát és úgy ahogy van az egészet, fenekestül felforgatjuk és újraírjuk. 

És, hogy melyiknél milyen a testtartás? A telefont és a monitort, az aktív felületeket előre dőlve nézzük, keressük az információt, míg a tv-t az esetek többségében hátradőlve. Azért a nagy kutatásban és előre dőlésben figyeljünk a testtartásra, nem a legjobb ha sóskifliként görnyedünk a nagyvilágban. 

 

Estét! 

 

 

 

 

 

 

Kibeszélő 2.0 Megismerkedünk a Show-val

 

 

Sziasztok!

A kérdés továbbra is fenn áll. Mondjuk ez egészen a műsor kezdetéig: 

Ötletből valóság. Lehet-e egy saját műsorom? Miért is ne?!

 Az első bejegyzésben leírtam, hogyan találkoztam a realityk világával, milyen gondolataim voltak a castingon és miként jutottam el oda, hogy én megcsinálom a saját műsorom.

Most pedig szemléletről, tapasztalatokról, mi alapján indultam el és milyen apró de meghatározó mozzanatokon múlhat a siker (saját vélemény). Karaktertípusok. Minden, minden.

Jó pár dolognak és a göncölszekér együttállása az esthajnalcsillaggal kellett ahhoz, hogy elindítsam a folyamatot. Jó nem de kellett a Power.  Az elmúlt években több olyan munkám is volt, ahol kifejezetten az emberi reakciókat kellett figyelni. Rövid távon kellett felismerni ki hazudik és ki nem. Beszédből és testtartásból, mimikából és hanglejtésből. Ezek mellett rengeteg versenyen vettem részt, ahol a taktika, küzdés és az akarás kapott főszerepet. Sporttáborban, ahol a szervezésben is tudtam segíteni, a versenyszámok előkészületében és az előadók, előadások felépítésében. Ezek marketing feladatait és managelését egyedül láttam el, szóval volt lehetőségem észrevenni mi az, ami érdekelheti az embereket. 

Fontos volt azokat a momentumokat meglátni, amik egy-egy napszakban motiválják az embereket (pl: egy sporttáborban), vagy azt, hogyan építsünk fel úgy programokat, hogy az érdeklődést fenntartsuk. Pl: egy három napos esemény a Balaton parton. Érkezés után meddig izgalmas a táj? Meddig érdekes a találkozás az ismerősökkel és az ismerkedés, az új arcokkal? Mikortól várják az első programot és mikor lesznek türelmetlenek ha késés van? Kik a szószólók és kik azok, akiknek mindegy mi lesz, mert Ők már azzal nyertek, hogy ott lehetnek egy ilyen fasza helyen? Ki jön oda reggelit kérni ha nem talál a hűtőben és ki az, aki inkább nem eszik, mert fosik megkérdezni, hogy van-e? A reakciók mellett hamar napvilágot láttak az általános jellemvonások. Történetek és reakciók, jellemvonások és azonosulás. A számunkra legszimpatikusabbal tudunk azonosulni az ellenszenvessel kevésbé vagy egyáltalán nem. Így épülnek fel a műsorok is és ennek megfelelően keresnek karaktereket.

A te ismeretségi körödben is találsz szinte mindegyikre egyet: 

A valóság-show szereplőire általánosságban elmondható, hogy mindig van közöttük:
kamasz, fiatal versenyző, érettebb, apa típusú karakter, anya figura, a „nők-kedvence” valamint a „férfiak kedvence”, de megfigyelhető az emancipált nő és a jó gyerek karaktere is női
és férfi változatban egyaránt, találkozhatunk még extrémnek mondható karakterrel, öntörvényű, szabad akaratú szereplővel is. Összességében elmondható, hogy a szereplők kiválasztása az életkor, külső megjelenés, szelídség, agresszió rendszerében ábrázolható. 

 Ezek fényében, könnyű felismerni ki az, aki egy igazi reality hős közvetlen környezetedben és ki lehet majd abban, amit hamarosan bemutatok. 

 A következőkben az egyidejűség sikeréről és annak fokozásáról írok. Ezt követően a helyszínekről, a versenyszámokról ,a castingokról (amit már élőben követhettek) és, hogy mindezt hol? Hamarosan.

 

Sziasztok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kibeszélő 1.0 Összetalálkoztunk A show-val

Szia! Üdv! Hello

 

Vajon lehet egy átlagos tv nézőnek saját műsora?

Ezzel az írással elkezdem életem eddigi legnagyobb kihívását publikálni. Ötlettől a megvalósulásig. Kalandban nem lesz hiány.  

Az első találkozás, ötletek, castingok, kivitelezés, helyszínek és Live Live Live.

 

3,2,1 Lássuk

 

  2017-ben egy direkt  castingon kaptam a megkeresést, miszerint ideális karakter lehetek egy leendőbeli túlélős műsorban. Köt a titoktartás, úgyhogy nem mondom, hogy a Szörvájvörről beszélek de azt sem, hogy a Mónika sóról. Az egyik műsorban túlélők vannak, akik közül egy mindent visz, a másikban pedig olyan hétköznapi hősök, akik kvantumfizikával, vagy az élet értelmével foglalkoznak egy erősen ingoványos talajon. Mielőtt nagyon elkalandoznánk, térjünk vissza az eredeti témához. Szóval jött a megkeresés, a meglepettség, aztán a felismerés, hogy hallottam már róla de semmit nem tudok. Szeretek dolgoknak utána járni. Belenéztem a műsorba. Első felismerés: Oké szép a hely, I.B. jól vezeti műsort, naplemente, OMG mekkora hullám! ezen lehetne outriggerezni egy jót (outrigger kenu=Óceánia őslakóinak tengeri közlekedési eszköze). Szóval minden olyan dolgot észrevettem, ami egy tvnézőt megfoghat, és amibe beleképzelheti magát.  Daráltam-daráltam az adásokat, mégiscsak legyen fogalmam miről is szól ez a játék és az lett a vége, hogy beleszerettem.

/Természetesen a média hatására találkoztam már hasonló műsorral, 1999 (Big Brother) óta ugye be vannak építve az agyunkba, a mindennapjainkba, a napi beszédtémába. Mindenkinek van legalább 1, vagy 2 olyan ismerőse, aki betéve tudja a szereplőket és esszét tudna írni kedvencének, akár bélműködéséről is. A zsigereinkben van a kíváncsiság, egyszerűen belénk van kódolva. Erre 1971-ben derült fény, amikor az An American Family első realityként történelmet írt. A nézők szeme láttára bomlott szét a család, a szülők elváltak és a műsorban derült ki a gyerekről, hogy meleg. Valós szereplők, valós történettel a hétköznapokból. Tudunk viszonyítani, megerősít bennünk világképet és énképet egyaránt. /

Beleszerettem és elkezdtem érezni a talpam alatt a tenger hullámait, a játékokat és minden olyan helyzetet amikor valaki mond valamit valakinek és az nagyon fontos, arra figyelni kell, mert az TITOK. Ez valami beleérző képesség lehet. Én átéreztem a fontos pillanatokat és a többiek helyett is taktikáztam. Otthon, a konyhában, a WC-n. Már amennyire ott lehet taktikázni. Ott és akkor, alkotói szemmel kezdtem el követni.

 Előreterveztem és elkezdtem gondolkodni a következő jeleneten, a kameraálláson, a monológokon. Kinek mit kellene mondania és mi lehet ami engem érdekelhet. A fikció mint olyan, teljesen kiment a fejemből. Ott éltem velük és én akartam megnyerni. A kulcsfontosságú karakterek jellemvonásai, hanglejtése és ahogyan a közösséget próbálják befolyásolni, olyannyira a magaménak éreztem, hogy minden egyes résznél tudatosult bennem, nekem ezt a játékot ki kell próbálnom. Oké de egyelőre ezt csak én szeretném.

 

A tudat, hogy engem oda meghívtak, olyannyira magabiztossá tett, hogy elképzelhetetlennek tartottam, hogy nem kerülök be a castingon. Lelkesedéssel és percről-percre fokozódó izgalommal indultam el aznap. Több olyan könyvet olvastam amit hasznosnak gondoltam, az egyik kedvencemet magammal vittem, hogy még meggyőzőbb karakternek tűnjek. Jelzem bevállt. Szinte látszódott az arcokon a kérdés, amit nagyrészt fel is tettek. Egy közel 2méteres faszi, sportos, nagy szőrös benga, milyen könyvet morzsolgat?  Van ennek a castingoltatásnak is egyfajta varázsa. Már-már részesének érzed magad a következő évadnak, alkotó is vagy egyben, hirtelen a csapat tagja. A kérdések és az emberek, az előző évadok szereplői, kézzel foghatóvá váltak és ott voltak előttem. Ilyesfajta rajongást utoljára egy világbajnokságon éreztem és azt gondoltam, felnőtt fejjel ez már más. Lófszt. Pontosan olyan mint amikor beleülsz egy sportkocsiba. Valami megfoghatatlan dolog jár át. Az előző években szerzett tapasztalataimat a testbeszédről próbáltam kimaxolni és minden apró jelzésre odafigyeltem. 100 és 100 kérdés. Ha ferdítesz elbuksz. Vagy magadat adod vagy elbuksz. Végeztünk az elsővel. Majd értesítünk. 

Telnek a napok és vársz, majd csörög a telefon. Mama. Neki is nagyon örülök és nagyon szeretem de most a műsorra várok mama, tegyük le mert mi van ha hívnak. NA ennél a pontnál álljunk meg. Első a család, utána minden más. Viszont ennél a pontnál mondtam azt, hogy ha valami így elragad annak oka van. Járjunk utána. A hogyanok és miértek, a realityk működésének komplexitása, a skizoid környezetek és a szereplők átalakulásának folyamatai elkezdtek átláthatóvá válni. Már csak a történetet és az egyidejűséget kell valahogy megoldani. 

Akkor majd én

A casting nem sikerült. Mindennek oka van. Tudtam mikor lehet a 2. forduló és mivel nem hívtak nyilvánvalóvá vált, hogy ower. Először teher esett le a vállamról, később sajnáltam. Az alkotói szem és agy, hamar életre kel. Attól, hogy valaki nem lesz benne egy évadban még lehet egy sajátja. Helyszín van? Yes. Téma van? Yes. Szereplők vannak? Bizony. Felület? Úgyszintén. Oké. Mi lehet ezek közül a legfontosabb? Mitől kaphat a néző mást? A felsoroltak közül mindegyik elem nagyon fontos de van egy ami a legfontosabb. Az egyidejűség. Így fogtam az egészet, összegyúrtam és megalkottam egy olyan komplex sztorit és csatornát amiben a néző már nem néző, hanem alkotó! Nem szavaz és sms-t küld, hanem egy saját műsort kap a kezébe és rendezőként alkothat a fotelből, a konyhából, a boltban vásárlás közben, vagy a reggeli kv mellett. 

Nem akarok minden puskaport ellőni és már így sem rövid az írás. Este folytatom a részletekkel. 

Üdvözlök minden olvasót. Ez jó kis kaland lesz ;)